Kaş Gökseki balayı villası
Meşhur Kaş ilçemiz sadece yaz ve deniz turizmi ile bu ünvana hak kazanmamıştır.
İşte kaş hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için derledik....
Antalya ilinin en büyük yüzölçümüne sahip 4. ilçesidir. Antalya şehir merkezinin batısında ve kara yolu ile yaklaşık 190 kilometre uzağında yer alır. Batıda Eşen Çayı ile Fethiye’den ayrılırken, kuzeyinde Elmalı ilçesi doğusunda ise Uçağız, Demre bölgesi ile çevrilidir.
Antik Likya Yolu ile Karia Tarihi Yolu kesişiminde bulunması Kaş ve civarının tarihteki önemini vurguluyor. Kaş’ın bilinen en eski adı Habesos olup bilinen en eski tarihi ise MÖ 2000 yıllarına yani Hititlere dayanır. İlçe yakınlarında yer alan Patara, Likya Birliği’nin merkezi olarak tarih sahnesinde önemli bir yerde yer almıştır ve alıyordur. Likya Birliği antik çağlarda var olan ne ilk ne de tek birliktir fakat buna karşın, seçme ve seçilme hakkı olan kadınlarıyla ve her yıl farklı yerde seçilen başkanlarıyla demokrasi kültürünün ilk oluştuğu birliktir diyebiliriz. Antalya ve Fethiye körfezi arasındaki yarımada “Teke Yarımadası” olarak bilinir. Kaş da bu yarımadanın içerisinde yer almaktadır.
Kaş bölgesinde Akdeniz İklimi hâkimdir. Yaz mevsimleri sıcak ve kurak, kış mevsimleri ise serin ve yağışlı geçer fakat bu iklim özellikleri deniz seviyesinden 700 metre yüksekliğe kadar geçerlidir. 700 metreden sonra karasal iklim özellikleri hâkim olmaya başlar. Bunun sebebi denize paralel uzanan yüksek dağlara buralarda çokça rastlanmasıdır. Özellikle ilçe merkezinde, her ne kadar Akdeniz İklimi hâkim olsa da Akdeniz Bölgesi’ndeki en düşük yaz gündüz sıcaklıklarına sahip yer burasıdır.
Kaş’ın yaklaşık 2 kilometre açığında Meis Adası’bulunur. Kaş Kıyı şeridi boyunca gezinirken radyo dinlemeye niyetlendiğinizde bazı yerlerde Türkiye radyo kanallarından çok Yunan kanal yayınlarını kuzeydeki engebeli arazi sebebiyle dinlersiniz.
Kaş nüfusunun %50’sinden biraz daha fazlası ilçenin kırsal bölgelerinde yaşamaktadır. Kırsal bölgelerde ise tarım açısından elverişli olan Toros Dağlarının etekleri, Gömbe Yaylası ve Kasaba Ovası gibi alanlar özellikle tercih edilen bölgelerdir. Geri kalan nüfus ise şehir merkezinde yaşamaktadır. Özellikle yaz ayları turist sayısının artışı ile bu denge değişse de genel olarak yöre halkı ovalarda ve yaylalarda hayatlarını sürdürmektedir.
Kalkan'a yakın olanYeşilköy, Ova ve Kınık civarında seracılık ve zeytincilik, yaylalarda nar ve elma üretimi, kıyı kesimlerinde de balıkçılık yapılırken, hem Kaş'ın hem de Kalkan'ın temel geçim kaynağı turizmdir.
Kaş deniz kıyısında yer alan konumu ve 70 kilometrelik sahil uzunluğu ile deniz turizmi için çok önemli biryere sahiptir. Plajların yapısı ise genel olarak taş ve kayalıktır. Bu sebeple bölgede denize girmek için tatile gidiyorsanız yanınıza denizde giymeye uygun bir ayakkabı muhakkak alın. Ayrıca Kaş’ta denize girmenin ve tekne turlarına çıkmanın yanı sıra dalış yapma populer bir aktivitedir. Bölgenin en az deniz üstü kadar denizaltı güzellik ve zenginlikleri bu özelliğini ön plana çıkarmıştır. Özellikle de tarihi su altı şehirlerine , uçak batıklarına , su altı kanyonlarına dalış yapmak eşsiz bir deneyim olacaktır.Her seviyedeki dalıcı için çeşitli dalış okulları mevcuttur.
Dalış, yüzme ve tekne turlarının dışında bölgede paraşütçülük de yaygınlaşmaktadır. Özellikle işaretli olan Likya Yolu ve Karia Yolu rotalarında doğa yürüyüşleri yapmak da eşsiz bir deneyim ve keyiftir. Yürüyüş yaptığınız yolların yapısı ve tarihi ile ilgili önceden bir araştırma yapabilirseniz hem yürüyüşünüze tarihî bir anlam kazandıracak hem de rotanın içinde bulunan riskleri ve kaybolma ihtimalinizi minimuma indirecek çıkarımları da yapabileceksiniz.
Kaş ilçesine en yakın havalimanı Muğla’nın Dalaman ilçesinde yer almakta olup, oradan Kaş’a kara yolu ile ulaşım mesafesi 150 kilometredir. Dalaman Havalimanı’na alternatif ise AntalyaHavalimanı’dır ki oradan ilçeye kara yolu mesafesi de 200 kilometre civarındadır.İlçenin İstanbul’dan kara yolu ile mesafesi yaklaşık 850 kilometre olup tahminen özel araç ile 10 saattir. Ankara’dan yaklaşık 680 kilometre olup, tahminen 8-9 saat sürüş mesafesindedir. İzmir’den Kaş’a karayolu ile yaklaşık 430 kilometre mesafe ve 5-6 saatlik bir sürüş ile rahatlıkla ulaşılabilir.
Kaş ve çevresindeki yerleşimler sizlere ,antik kentleri, tarihî önem taşıyan yolları, doğa harikası plajları, kanyonları, şelaleleri ile doğaya, spora ve maceraya doyacağınız bir tatil imkânı sunuyor. Türkiye'nin bir çok yeri gibi Kaş' da farklı medeniyet ve kültürlere ev sahipliği yapmaktadır.